• Rutebeskrivelse
 • Bedømmelse af stien
 • Troldhede-Kolding-Vejen jernbane
 • Links
 • Kort over stien
 • Længde

  3.9 km

  Vejbelægning

  Fast grus, jord

  Faciliteter

  3 p-pladser, bænke

  Skiltning

  Skiltet som "Troldhedestien"
  Omfattende skiltning.

  Bilfri

  Næsten 100%


  Troldhedestiens start ved Lunderskovvej ved Ravnholt.

  Rutebeskrivelse:

  Vend tilbage til toppen af siden.

  Hundsholt-Veerst-Ravnholt er een af seks officielle banestier på den tidligere Troldhede-Kolding-Vejen Jernbanes tracé. Den bilfri, 3.9 km lange sti er ikke del af en længere regional eller nationalcykelrute, men fungerer som lokal sti udlagt til vandring, løb, cykling & ridning. Der er P-pladser ved stibegyndelsen i vestsiden ved Lunderskovvej, ved Veerst gamle station på Kronborgvej og i østsiden ved Hundsholtvej.


  Udsigt over Åkær Å.

  De første ca. 500m. i østsiden ved Hundsholt er der god udsigt over landskabet og Åkær Å. Herefter forløber stien igennem Egholt skov frem til den gamle, velholdte station i Veerst, som ligger i landsbyens sydlige ende. Den sidste kilometer mod Ravnholt forløber ligeledes igennem skov. Stien slutter ved den temmelig befærdede hovedlandevej Lunderskovvej og vil man videre på cykel må man køre mindst 500m. mod nord for at nå en cykelvenlig vej igen. Ærgeligt at banestien ikke er ført videre ad den intakte tracé mod Gesten, hvor den kunne være sluttet til den eksisterende 1.5 km. lange officielle banesti ved Gesten.


  Rasteplads umiddelbart ved siden af banestiens begyndelse ved den knap så cykelvenlige Lunderskovvej ved Ravnholt.

  Bedømmelse af stien

  Vend tilbage til toppen af siden.

  Selvom stien er officielt udlagt til cykling, bør man være opmærksom på, at den nogle hundrede meter i østenden af Egholt skov er medtaget af ridning. Brede dæk er derfor tilrådelige, hvis man vil undgå at skulle stå af cyklen hist og her.


  Troldhedestien igennem Egholt skov.

  Stien går igennem et smukt landskab med både landskabsudsigt og skov og kan anbefales både til lokale småture og som del af længere cykelture, hvis blot man er opmærksom på at benytte brede dæk og ikke har en forventning om at køre ræs.

  Omgivelser:

  Stiens kvalitet:

  Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane (TKVJ)

  Vend tilbage til toppen af siden.

  TKVJ var Danmarks længste privatbane og gennemløb et naturskønt, men knap så befolkningstæt område, som dog havde en del godstransportbehov til og med begyndelsen af 50'erne. Bilismens eksplosive vækst i 60'erne kombineret med det generelle syn i samfundet på jernbanedrift som en ikke fremtidsduelig transportform, tog livet af de fleste privatbaner, herunder TKVJ. Selvom flere af de dengang nedlagte baner især omkring landets større byer ville have været et stort aktiv i dag, er det nok tvivlsomt om det er tilfældet med TKVJ. Her er linieføring og befolkningsgrundlag af en sådan karakter, at banen næppe havde haft en overvældende samfundsøkonomisk betydning, om den havde eksisteret i dag.

  Billedet er hentet med tilladelse på Erik V. Pedersens hjemmeside evp.dk.

  Veerst station i banens tid d. 8.8.1967 med tidstypisk vægbevoksning.


  Veerst station anno 2013. Ikke meget er forandret på de 46 år, der er gået siden Erik V. Pedersen forevigede Troldhedebanens stationer i banens sidste leveår.

  Billedet er hentet med tilladelse på Erik V. Pedersens hjemmeside evp.dk.

  Een af banens skinnebusser har netop forladt Hundsholt trinbræt d.8.8.1967 på rejsen videre mod Kolding.


  46 år efter Erik V. Pedersen foto af banens skinnebus på vej mod Kolding, har nærværende sides forfatter parkeret sin bil på P-pladsen på den gamle vej op til Hundsholt trinbræt. Billedet er dog modsat EVP´s billede taget mod øst. Den efterfølgende løbetur frem og tilbage til Veerst og Ravnholt gav ud over sved på panden en følelse af historiens vingesus.

  På ovenstående kort fra 1945 ses banens linieføring i banens tid. (Kræver Flashplayer.)

  Links

  Vend tilbage til toppen af siden.

 • Erik V. Pedersens side om Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane.
 • Flere Railtrails.dk billeder fra stien.

 • Kort over banesti.

  Vend tilbage til toppen af siden.

  Nedenfor ses ruten på Google-Maps kort.
  Klik på link for at se kort over banestierne anlagt på den gamle Troldhedebane.

  Designskabelon hentet fra free website templates.